Att söka jobb, gå på intervjuer och försöka ge en tydlig bild av vem man är kan ibland kännas svårt. Hur ska du presentera dig själv i en jobbansökan eller på en intervju och vad är relevant för arbetsgivaren att veta? Frågorna kan verka många men visste du att det finns knep som kan hjälpa dig att fånga arbetsgivarens intresse och samtidigt ge en bild av vem du är på ett tydligt sätt?
Inom retoriken finns en mängd verktyg som är hjälpsamma för att fånga en mottagarens intresse och även förmedla argument och ståndpunkter på ett övertygande sätt. Det handlar om att få din publik, dvs. din mottagare, att vilja lyssna på det du har att säga men även att framställa dig själv på ett förtroendeingivande och kompetent sätt.
1. Hur får jag arbetsgivaren att vilja lyssna på mig?
När du presenterar dig själv, i en jobbansökan eller på en intervju, vill du att arbetsgivaren ska bli nyfiken och engagerad att vilja veta mer om vem du är. Det första steget är därför att göra mottagaren uppmärksam och villig att lyssna på det du har att säga.
Väck uppmärksamhet
Har du blivit kallad till en anställningsintervju kan du inleda med att berätta att du sett fram emot att träffa företaget och ge en kort anledning till varför. Detta kommer få personen på företaget att bli uppmärksam och vilja veta mer om dig. Samma gäller vid mailkommunikation.
Visa välvilja
Du vill få arbetsgivaren att förstå din glädje att ha blivit kallad till intervju hos dem. Bjud därför på ett leende med ögonkontakt samt ett fast handslag för att visa din uppskattning. Det ger intrycket av att mötet är värt din tid och arbetsgivaren blir mer välvilligt inställd mot dig.
Få arbetsgivaren läraktig
Arbetsgivaren behöver också känna att mötet är värt deras tid så fundera på vad de kan lära sig i mötet med dig. Förutom att lyfta dina arbetsmässiga kunskaper, kan det vara relevant att berätta om dina fritidsintressen. Engagerar du dig extra för miljöfrågor på din fritid så kan det vara lämpligt att berätta om det – framförallt om företaget arbetar aktivt med miljöfrågor. Kan de ha utbyte av dina kunskaper?
2. Hur inger jag förtroende?
Beskriv dina egenskaper och även hur de kan vara till fördel i det arbete du söker.
På så vis visar du god självinsikt. Har du tidigare erfarenheter av arbetet kan du även lyfta det mest värdefulla eller lärorika du tagit med dig från det. Detta stärker din karaktär och visar dessutom ett genuint intresse för tjänsten du söker.
3. Hur kan jag uttrycka mig trovärdigt?
Ta lite tid innan mötet eller innan du skickar iväg ett mail till ett företag för att göra research om vilka de är. Det hjälper dig att ställa följdfrågor när arbetsgivaren berättar om sin verksamhet. Det får dig att framstå som påläst och detta ökar din trovärdighet.
4. Hur väcker jag mottagarens känslor?
Genom att du visar dig engagerad med ditt kroppsspråk och väljer argument som visar ditt engagemang får arbetsgivaren en positiv bild av vem och hur du är. Värt att tänka på är även att lägga fram argument om vad de vinner på att anställa dig. Du och din kompetens är ju en fantastisk tillgång för företaget!
Nu har du nya (retoriska) verktyg att använda nästa gång du möter en ny arbetsgivare eller skriver ihop ett personligt brev till ett spännande företag.
Lycka till i jobbsökandet!
Av: Paula Krantz (retorikstudent på Södertörns högskola)