Jobblyftet

Att coacha arbetssökande är hetare än någonsin

LinkedIn sammanställer varje år Sveriges hetaste yrken. Med på listan finns de yrken som växt snabbast och som spås vara fortsatt heta kommande år. Syftet med listan är att hjälpa den som står i tankarna att byta bana i yrkeslivet och ska ge en fingervisning om vilka yrken som är mest aktuella ett par år framöver. 

Vi på Jobblyftet är givetvis glada över att Jobbcoach/Karriärrådgivare seglar upp högt på listan för hetaste yrken 2022. Wohoo!

Orsaken till att yrket fått ett uppsving är flera. Bland annat bidrar reformeringen av Arbetsförmedlingen till att fler och fler lockas till att ta klivet över till privata aktörer som tar över matchningsarbetet på arbetsmarknaden för att hjälpa och coacha såväl den enskilda individen som företagen att hitta sin nästa medarbetare. En annan bidragande faktor är att yrket innebär mellanmänsklig kontakt och hotas inte i samma utsträckning av digitaliseringen och AI. Visst hjälper digitaliseringen oss att bli effektivare i vårt jobb men kan än så länge inte ersätta motiverande och stärkande samtal, kreativitet, empati och samarbete, bland annat. Jobbcoachen behöver samtliga verktyg för att stötta arbetssökande ut på arbetsmarknaden. 

Varför skall man söka sig till rollen som jobbcoach?

Vill du se utväxlingen av nedlagd tid och engagemang, och därtill konkreta resultat så är jobbcoachrollen något för dig. Rollen innebär en variation av arbetsuppgifter fördelat mellan coachande samtal, föreläsningar, workshops, dokumentation och rapportering samt nätverkande och mycket företagskontakter. 

Så här säger vår kollega Samira: 

Man får så otroligt mycket tillbaka i det här jobbet, både från de personer som fått ett jobb eller börjar en utbildning men också från företagen som vi samarbetar med. Vill du ha ett jobb där du träffar människor och samtidigt jobbar resultatinriktat, då är ett jobb på Jobblyftet något för dig!” 

Sammanfattningsvis, den som fortsatt vill hålla sig till mänskliga möten och inte är intresserad av att arbeta med den tekniska utvecklingen kan gott välja rollen som jobbcoach för ett fartfyllt och händelserikt yrkesliv. 

Andra yrken som toppar listan är talent acquisition specialist (HR/rekrytering), business development representative (affärsutveckling), dataingenjör och på fjärde plats jobbcoach/karriärrådgivare. Här nedan är listan i sin helhet.

SVERIGES HETASTE YRKEN 2022

1. Talent Acquisition Specialist

2. Business Development Representative

3. Data Engineer

4. Karriärrådgivare

5. Machine Learning Engineer

6. Content Coordinator

7. Back End Developer

8. Software Account Executive

9. Sustainability Manager

10. Digital Manager

Här kan du läsa mer om LinkedIns arbete med att ta fram listan:

https://www.linkedin.com/pulse/linkedin-jobs-rise-2022-10-roles-growing-demand-sweden-/